Povestiri

Măști fără chipuri

DESCARCĂ ↓

Descriere

Lucrez la un roman de care-ar fi fost probabil înțelept să mă apuc într-o perioadă când i-aș fi putut aloca un timp liber de care momentan nu prea dispun. Din cauza asta, după doi ani n-am ajuns nici la jumătatea lui. Mi s-a spus că nu e bine să las atâta timp să treacă fără să public, acolo, măcar un volum de povestiri. Că, de atâția ani de când tot scriu, sigur sunt în stare să adun destule texte cât să pun de-un volum. Și, hei, e o perioadă grozavă pentru proza scurtă. Ideea m-a atras îndeajuns încât să încep să pescuiesc în folderul cu proze scurte.

La prima vedere, ar părea că aș avea de unde alege. Doar în ultimii 15 ani s-au strâns acolo sute de texte. Singura problemă ar fi că mulțumit cu adevărat sunt doar de cele mai recente, cu câteva excepții. În plus, am experimentat atât de mult în proza scurtă (stil, formă, voci, tematici), încât mi s-a părut că nu există nicio șansă să pun la un loc niște povești cât de cât unitare.

Cu toate astea, un plan a început  să prindă formă. Schimbări, înlocuiri, mai ales eliminări de paragrafe sau pagini întregi, încercând în același timp să nu alterez (prea mult) stilurile – cam în felul ăsta am tratat textele trecute de preliminarii.

Uite că, în cele din urmă, aveam un volum pe care să-l pot propune pentru publicare. Dar ceva s-a întâmplat în timpul editării. Mi-am dat seama că n-ar fi chiar pasul pe care aș vrea să-l fac, nu înainte de-a merge până la capăt cu romanul ăsta care de (prea) multă vreme trage de mine.

Așa că, în loc să adaug la CV încă un volum, deschid momentan doar o mică paranteză – selecția unor povestiri pe care le ofer aici spre citire, măcar pentru o perioadă. Ar fi interesant să aflu păreri, așa că nu ezitați să-mi scrieți la mihail.victus@gmail.com.

(19.10.2023)